Over ons

Oprichter

Vanaf zijn 15 jaar werkte Erwin al in de tuinen, en klom hij in de bomen terwijl hij nog niet wist wat hij deed. Maar de aantrekkingskracht was zeer sterk aanwezig en bleek zich niet meer te lossen. Sinds 1999 zijn we begonnen met een twee jaar opleiding, en eind 2000 is Erwin als boomverzorger op zen levenspad aan de gang gegaan. In 2000 nog onder Jan Vaes, en vanaf het einde van 2000 als zelfstandige.

De passie voor zowel de bomen als het klimmen zorgde ervoor dat Erwin vijfvoudig belgisch kampioen is geworden in de kampioenschappen in de wereld van de boomverzorging. Verder klom Erwin met vele andere klimmers en ontstond er een grote vriendschap en collegialiteit in het beperkte wereldje van de boomklimmers.

Dit zowel in België, Nederland als in Duitsland. Zelfs enkele weken in New York en North Carolina zijn er na de wereldkampioenschappen aan toegevoegd. Steeds was er de aantrekkingskracht om te filosoferen over de ongelooflijke kracht van bomen.

Specialisatie

Erwin heeft zich gespecialiseerd in het deskundig verzorgen en onderhouden van bomen. Dit door middel van gespecialiseerde touwtechnieken. Hoogtewerkers komen er bij ons bijna nooit bij te pas. Het onderhouden en verzorgen van bomen bij particulieren, in parken, domeinen en gemeentes. Me-ander is sinds 2000 actief als boomverzorger. Dit betekent dat we ondertussen 22 jaar ervaring hebben in bomen! Door altijd tot het uiterste te gaan en nooit op te geven in het beklimmen van de bomen, gaat het ook altijd vlot om overal te geraken.

Betekenis

Me-ander’s betekenis komt voort uit de 11 jaar ervaring die ik als freelancer-boomverzorger. MeAnder Boomzorg heeft gewerkt voor boomverzorgingsbedrijven, zowel in België als in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Door met verschillende topklimmers en wereldkampioenen te hebben samengewerkt, heb ik veel details van het snoeien en werken in bomen mogen ervaren, de verschillede karakters van bomen evenals het klimmen hierdoor. Uit deze mix van met veel verschillende mensen te hebben gewerkt is mijn eigen interpretatie over boomverzorging gegroeid. Daardoor heb ik dus vele waterlopen of meanders doorzwommen en sinds 2012  heb ik me gericht op mijn eigen MeAnder. Deze meander heeft zich al enkele jaren in Schilde en omstreken mogen vergroeien, en kan zich sinds de laatste jaren rond mijn woonplaats in Berlaar naast de meanderende Nete ook verder en dieper in het landschap gaan ontwikkelen.

Ook werkt meander samen met anderen om grotere projecten te verwezenlijken. Hierdoor werk ik al lang samen in wederzijds respect met Sim van Arbo Cura en met Wim van Arbo Fauna. Hierdoor blijven we allen kritisch, en kunnen onze eigen projecten dieper en beter realiseren. Het mooie is dat we hierdoor altijd in respect voor Boom – klant – buur en omgeving werken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de bomen gezonde wezens blijven die een huis kunnen bieden voor alle levende fauna en flora hierrond.

Woonplaats

De laatste jaren ben ik woonachtig in het landelijke Berlaar, maar tot ervoor heb ik in mijn bedrijf veel gewerkt en gewoond in Schilde. 

Dus zijn we in heel het Antwerpse tot het Mechelse en Kempense actief. En voor mooie projecten hebben we het reizigersgevoel nog steeds in ons, zo reizen we af en toe tot in het Brusselse, de ardennen tot zelfs in enkele mooie kasteeltuinen in Frankrijk om de oude veterane bomen te verzorgen.

Hoogtewerker of klimmen?

Ervaring

Zowel grotere professionele als kleinere idealistische bedrijven hebben me veel ervaring en inzichten gegeven. Dit in combinatie van het lezen van boeken en volgen en organiseren van workshops. Deze inzichten hebben er toe bijgedragen om de relatie tussen bomen en hun beheerders, te optimaliseren.

Me-Ander is gespecialiseerd om met de nieuwste klim- en touwtechnieken te werken tot in de fijnste buitenkroon. Door altijd voor de boom te gaan, om deze zo mooi en zo veilig mogelijk te houden, kunnen we door deze passie onze job 100% graag en deskundig doen. Ook ben ik mede daardoor 5 X geëindigd op de eerste plaats in het Belgisch Kampioenschap boomklimmen. De combinatie van inzicht, efficiëntie en de waardigheid van door een boom te klimmen leverde ook op dat ik geregeld nieuwe boomverzorgers door de bomen leerde klimmen. Doordat ik al meer dan 10 jaar boomverzorgers begeleid in het aanleren van de klimtechnieken blijf ik altijd in de eerste lijn om te technieken meester te worden .

Hier wordt dan ook het effectiefste werk geleverd om de soms zware zijarmen van bomen te ontlasten. Door middel van onze touwtechnieken zijn ook de planten eronder gevrijwaard na een snoeiwerk. Na de snoei blijft de structuur, vorm en uitzicht van de boom behouden, zodat de harmonie en verbondenheid van uw tuin of park gerespecteerd blijft. 

Me-ander houdt rekening met de wensen van de klant, de boom en de omgeving. 

Inzichten

Door geregeld alleen uren in de boom door te brengen wordt je stil, je wordt begrijpend en nederig, je voelt de energie van de boom en je eigen energie resoneren met elkaar. Het mooie is dat je meer en meer leert, het gaat er niet om om zomaar enkele takken weg te snoeien. In de natuur gebeurt alles met een reden. Dus voor je iets wegsnoeit ga je eerst nakijken en bestuderen dat het voor de boom en omgeving geen kwaad kan. Om maar een vb te geven is het belangrijk om de brug van eekhoorns te blijven voorzien door hiernaar te werken.

Voeling

Je kan naar bomen kijken, ze aanvoelen en je kan proberen hun rol in het geheel en de plaatselijke omgeving te begrijpen. Ze zijn zo belangrijk voor ons als mensen, als voor alle andere levende wezens hier op aarde. Ieder dier of insect heeft een verbinding met de boom of bomen die bij jou in de tuin of bos staat. We beseffen dikwijls niet hoeveel impact 1 grote boom in de omgeving heeft. Via de schimmelnetwerken ondergronds zorgen zij voor een grote verbinding in de gehele omgeving.

De levensfases van een boom

Een eikel wordt meegenomen door de vlaamse gaai, hij vliegt weg met zijn levend voedsel. Hij gaat er weer eentje verstoppen, niet ver van een herkenningspunt, zodat hij deze winter zijn eten kan vinden. Toch vergeet hij er door omstandigheden geregeld eentje terug uit te graven. Dit door onze grote moeder bedachte plan van de natuur werkt weeral. Het wordt lente, de vlaams gaai heeft zen eten goed gehad en hier en daar beginnen vergeten eikels te ontwaken. De eikel barst open en ontkiemd. Vanuit één eikel komen twee tegengestelde krachten naar boven. De wortel wordt aangetrokken door de kern van de aarde en wordt door de zwaartekracht omlaag gestuwd, de jonge scheut, wordt door hemelse krachten naar boven getrokken en vanuit de aarde gestuwd. Van een kleine scheut groeit er aan de knoppen jaar per jaar een hoop nieuwe scheuten. Uit een knopje onstaat opnieuw een lengtescheut, waarin de stengel en de bladeren op voorhand al in gemaakt zijn, en in de lente komt dit tot ontwikkeling en zorgt ervoor dat de boom jaar per jaar naar een 25 m zal doorgroeien. In de jeugdgroei is het belangrijk voor de boom af en toe eens te inspecteren. De boom dient in eerste instantie niet opgekroond te worden. De groeiplaats en mogelijkheden zullen hierin de besissing geven wat er juist dient te gebeuren. Wanneer zijn groeispurt gedaan is zal de eik, afhankeijk van zijn groeiplaats, tussen de twintig en dertig meter hoog geworden zijn. Als hij het hoogste punt heeft bereikt zal hij de komende tientallen jaren in zijn verdere ontwikkeling beginnen te investeren en dit liefst in harmonie met de bomen en struiken rondom hem. Nu begint er ook echt een wijze ziel in zich te vormen, vandaar dat we bij oudere bomen een bepaalde aantrekkingskracht voelen. Die we meestal gewonen beleven en ondervinden… De Eik heeft gigantisch veel takken ontwikkeld vol met bladeren om een zo sterk mogrlijk gezonde prachtige eik te worden. In de loop der komende tientallen jaren zal de eik een bredere kroon gaan vormen, de takken zullen gaan bewegen, wel over een lange tijdsduur, hier en daar zullen takken verdwijnen, holtes zullen komen, een leven van insecten, vlinders, nachtmotten, vogels en dieren zullen ontstaan in de kruin. In het ondergrondse deel zal het bodemleven volledig tot ontwikkeling komen. Het bodemvoeselweg vol met hoofd- en sporenelementen, regenwormen, aaltjes, bacteriën, schimmelverbindingen, mycorizza’s enzovoort groeit ook jaar na jaar tot een broedplaats van leven, zolang het een luchtige bodem blijft met onderbegroeiing waar het blad en dood hout ook zen plaats in krijgt.

De kroon, trouwens, wat een prachtig woord, blijft verder in volume toe nemen, daarom niet in grootte. Nadat deze ondertussen enkele honderden jaren heeft mogen groeien, begint er zich zoveel hout te vormen dat takken stillekes aan beginnen door te zakken. Hierdoor zal de boom kans hebben om bij de volgende stormen een deel van de kruin kwijt te spelen. Om zich hiertegen te beschermen, ook al vindt hij het niet erg om af en toe een tak te verliezen, zal hij bepaalde paddestoelen  laten groeien die stillekes aan de stam en takken van binnenuit gaan opeten. Dit oude kernhout wordt ter plaatse ‘gecomposteerd’ en dient als nieuw eten voor de boom. Langs de andere zijde worden de takken holler en lichter en zijn ze flexibeler in de wind en in de stormen. Zolang de restwanddikte van de takken of de stam nog stevig en dik genoeg zijn, blijft de boom veilig, hij is zichzelf nu aan het veteraniseren. Hij gaat dikwijls als hij met rust gelaten wordt nu nog een zeer lange periode in. Als alle omstandigheden gunstig zijn, kan de eik nu oud worden en verder groeien tot een duizendjarige eik.

Als je nu bekijkt hoelang één boom het huis is geweest voor talloze insecten, vlinders, rupsen, vogels, uilen, eekhoorns, marters, spechten, en zoveel meer, zouden we dan niet allen samen proberen van hier wat meer exemplaren te creëren voor onze toekomstige kleinkinderen waar we de aarde van mogen gebruiken.